Connectez-vous

au monde des étudiants professionnels et des entreprises

(jobs d'étudiants, stages, 1er emplois, entraide, réseautage, ...)

Article header

 

Met je diploma in de hand is het eindelijk tijd om een baan te zoeken. Het is nooit makkelijk om een carrière te starten als onervaren afgestudeerde met weinig kennis van de jobmarkt. Maar, geen paniek! We geven enkele tips om de juiste baan te vinden na het halen van je diploma!

 

  1. Definieer je professioneel project

Het is essentieel dat je je professionele doelen goed definieert. Duidelijke doelstellingen zullen makkelijker leiden naar je eerste baan. Een eerste baan moet je zoveel mogelijk helpen de kennis die je opgedaan hebt op school of de universiteit in de praktijk toe te passen en praktische vaardigheden aan te leren. Daarnaast kan je specifieke persoonlijke doelstellingen hebben, zoals het ervaring opdoen in contact met klanten, technische vaardigheden leren in een bepaalde niche of net een zo breed mogelijk beeld krijgen van alle activiteiten binnen een bedrijf. Ga dus niet voor de eerste de beste jobaanbieding gewoon omdat je niet meteen iets vindt wat je leuk lijkt.

 

  1. Optimaliseer je Student&go LinkedIn profiel

Sociale netwerken maken een belangrijk deel uit van ons dagelijks leven, ook in de professionele wereld. LinkedIn en Student&go zijn hier goede voorbeelden van. Student&go staat u toe om een studentenjob te vinden en om een eerste job of stage te vinden in Belgie of in het buitenland. Dit platform brengt je in contact met werknemers zonder een tussenpersoon te moeten gebruiken. Als je nog geen profiel hebt, raden wij je aan om dit zo snel mogelijk aan te maken! Op LinkedIn kan je in contact staan met je proffen of werkgevers van je studentenjob en kan je aanbevelingen krijgen. Anderzijds kan je zo duidelijk maken dat je op zoek bent naar een job en kunnen toekomstige werknemers zien dat je serieus en ambitieus ingesteld bent.

 

Het voordeel van LinkedIn is dat je jobaanbiedingen kunt vinden overal ter wereld. De concurrentie is groot, dus zorg ervoor dat jouw profiel eruit springt met jouw diploma's, relevante ervaringen, aanbevelingen en een goede korte introductie van jezelf. Een andere tip om helemaal het verschil te maken: stuur je kandidatuur in via hun website.

 

 

  1. Pas je CV en motivatiebrief aan

Elke jobaanbieding is verschillend, dus is het slim om je CV aan te passen aan het type job. Pas je aan en zet de meest relevante vaardigheden en ervaringen voorop. Hetzelfde geldt voor je motivatiebrief, die moet elke keer verschillend zijn en goede argumenten geven waarom je oprecht geïnteresseerd bent.

 

Wanneer je je CV opstelt maar je over weinig professionele ervaring beschikt, panikeer dan niet! Vergeet zeker niet om je studentenbjobs te vermelden en je interesses te benoemen. Je weet nooit, misschien heb je wel een gemeenschappelijke interesse met je toekomstige baas en kan dit voor hem een reden zijn om je uit te nodigen voor een jobinterview.

 

  1. En waarom geen stage?

Er bestaan andere manieren om ervaringen op te doen. Een stage doen kan vreemd lijken na het behalen van je diploma, maar bekijk het van de positieve kant. Deze stage staat je toe om professionele ervaringen op te doen die je bij toekomstige jobapplicaties kan uitspelen en toont dat je bereid bent je in te zetten ook voor een minder ideale opdracht.

 

  1. En een start-up?

Werken in een start-up is een ander alternatief. Wil je meer weten over start-ups? Klik dan hier. In een start-up beginnen werken is een parcours dat meer en meer jongeren tegenwoordig nemen. Het salaris zal niet super interessant lijken in het begin, maar dat zou voor een eerste job geen doorslaggevende factor moeten zijn. Je krijgt namelijk de kans om verschillende aspecten van het bedrijfsleven te ontdekken van dichtbij en een deel te zijn van een jong en dynamish team. En misschien wel mooie doorgroeimogelijkheden naar de job van je dromen. 

 

  1. Verbreed je horizon

Waarom niet naar het buitenland om je eerste professionele ervaringen op te doen? Er bestaan verschillende platformen om je te helpen met je zoektocht naar stages in het buitenland, zoals A.I.E.S.E.C. A.I.E.S.E.C zet alle stages over de hele wereld voor jou op een rij, met soms zelfs jobaanbiedingen bij zeer bekende bedrijven zoals Adidas. De stages duren van 3 tot 24 maanden en afhankelijk van de baan ontvang je wel of niet een vergoeding. 

Een andere optie is goabroad.com, als je op zoek bent naar vrijwilligerswerk, een een stage of andere professionele ervaringen in het buitenland.

 

Aarzel niet om van het reeds bewandelde pad af te wijken in het begin van je loopbaan. Het is net in die eerste jaren dat je de jobmarkt nog veilig kan verkennen en je nuttige én onvergetelijke ervaringen kan opdoen, ook in het buitenland.

 
Vergeet dus niet om positief en geduldig te blijven! Goede dingen komen aan degenen die wachten.


Dit artikel werd geschreven door Julie van TopCompare in samenwerking met Student&Go.

Tu pourrais également apprécier ces articles

more

Rencontre avec Michaël Labro, étudiant en médecine et jeune entrepreneur !

more

Interview met Pieter Timmermans en Bart Buysse - Young Talent in Action

more

Student&Go a rencontré Romain Simar, un jeune étudiant-entrepreneur !