Connectez-vous

au monde des étudiants professionnels et des entreprises

(jobs d'étudiants, stages, 1er emplois, entraide, réseautage, ...)

Article header

 

De wereld van de start-ups roept, waarom aarzel je nog? Maak je geen zorgen, want we zullen alles voor je uitleggen, zoals de voor- en nadelen die je kunt verwachten wanneer je in een start-up werkt.

 

Het werken in een start-up gaat er helemaal anders aan toe dan het werken in een groot bedrijf of organisatie. Voor sommige studenten of pas afgestudeerden is het belangrijk om te werken in een omgeving met duidelijke voorschriften en regels, zoals in het onderwijs bijvoorbeeld. In een start-up worden de regels eerder gaandeweg vastgelegd en moet je meer zelfstandig kunnen werken en nog belangrijker: je moet bereid zijn je voor de volle 300% smijten.

Laten we eens kijken naar de voordelen van het werken in een start-up:

 

 • Ten eerste krijg je de kans om van verschillende aspecten van het bedrijfsleven te ‘proeven' en dat van bij het prilste begin van een onderneming.
 • Je persoonlijke bijdrage heeft een veel directere impact op het succes van de start-up dan in een grote onderneming, en dus is de persoonlijke voldoening ook groter.
 • Je draagt dus een grote verantwoordelijkheid, maar dit terwijl je nog steeds heel zelfstandig kan werken.
 • De werkomgeving is meestal zeer dynamisch, met vaak heel wat jonge potentials op de werkvloer, dus je zal zeker niet uit verveling moet aftellen tot het einde van de dag.
 • De sfeer rond een start-up is meestal heel informeel en weinig hiërarchisch, je bent bijna familie voor elkaar. Naar de voetbal kijken met je baas met een pintje in je hand is niet ongewoon.
 • Er zijn minder procedures en regeltjes te volgen, wat maakt dat je directe feedback krijgt over je werk en positieve veranderingen in het bedrijf sneller kunnen doorgevoerd worden .
 • Het werken in een start-up laat ook meer ruimte voor je eigen creatieve inbreng en scherpt je vermogen aan om snel problemen te kunnen oplossen.
 • Je hebt de kans om mee te groeien met de onderneming en grotere verantwoordelijkheden op te nemen.

 

 

Je hebt het helemaal begrepen, je moet zelfstandig en onafhankelijk zijn om aan de slag te kunnen in een start-up. Ook krijg je de kans om ervaring op te doen op verschillende gebieden.

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen aan het werken in een start-up:

 

 • Tel je uren niet, want er is geen 9-to-5 mentaliteit zoals in vele grotere bedrijven.
 • Een succesvol bedrijf uitbouwen is een werk van lange adem en gaat met ups en downs. Het kan dus enige tijd duren vooraleer de buitenwereld de impact van jouw bijdrage ziet. Heb dus wat geduld als het niet direct loopt zoals gedroomd.
 • De lonen zijn in het algemeen niet zo aantrekkelijk als in een groot bedrijf, zeker niet voor starters zonder werkervaring.
 • Omdat het zo'n intense en persoonlijke ervaring is, kan je je soms op een emotionele rollercoaster voelen. Daarom is het belangrijk dat je op dezelfde golflengte zit als je teamleden en je meningsverschillen en frustraties onmiddellijk uitspreekt. Kijk daarom ook naar de cultuur en de ingesteldheid van de mensen met wie je gaat werken, vooraleer toe te zeggen.
 • Tenslotte is het succes van je start-up ook niet gegarandeerd, hoe hard jij en je collega's ook hun best doen. De jobzekerheid is dus een stuk minder groot.

De vraag die je jezelf hier moet stellen is of je liever een job hebt waarin je jezelf voortdurend kunt ontwikkelen en uitdagen, maar met een lager salaris, of dat je liever in een bedrijf werkt waar je doorgaans minder inbreng en minder snelle ontwikkelingsmogelijkheden hebt, maar meer zal verdienen. Hou er rekening mee dat je inspanningen en investeringen vroeg of laat beloond zullen worden; dus zelfs als je vandaag in je start-up minder verdient, kan je binnen enkele jaren meer verdienen dan in een groot bedrijf. Maar nog belangrijker: de ervaring die je zal opgedaan hebben, zal van onschatbare waarde zijn, niet alleen op de arbeidsmarkt maar ook voor jou persoonlijk.

 

 

Hoe pas ik de begrippen toe die ik op school leerde?

 

Hoewel het belangrijk is dat je de theorie kent, is het vooral belangrijk dat je creatief met deze kennis omgaat en dat je je horizonten verruimt om zo beter een verschil te maken binnen een start-up.

 

Als het start-up milieu je interesseert, aarzel dan niet om in onze vacatures te grasduinen op onze portaalsite.

Tu pourrais également apprécier ces articles

more

Zin om je toekomst in handen te nemen? Dit is je kans!

more

Envie de prendre ton avenir en main ? Une occasion à ne pas manquer !

more

Témoignage d'une étudiante - Loriana Mercier