Connectez-vous

au monde des étudiants professionnels et des entreprises

(jobs d'étudiants, stages, 1er emplois, entraide, réseautage, ...)

Article header

“Een onvergetelijke ervaring”; “Ik heb verschillende culturen ontdekt en uitgewisseld als nooit tevoren”; “Ik heb mijn kijk op de wereld veranderd”… en zo kan ik nog honderden citaten geven. Bovenop een verrijkende persoonlijke ervaring, zal studeren in het buitenland je CV verrijken en zal je een netwerk opbouwen die je later in je carrière nog kan helpen. Als je ook wilt studeren in het buitenland, maar weet je niet hoe je die studie moet financieren, panikeer dan niet, want hier zijn alvast enkele tips.

Om te beginnen is het belangrijk dat je een lijst maakt van de mogelijke maandelijkse kosten. Schrijf eerst de uitgaven op die je absoluut moet maken, zoals vervoerskosten, belastingen en huur. Maak vervolgens een lijst van de bijkomende kosten voor ontspanning, sport, enzovoort. Zo krijg je een beter overzicht van de kosten die je zal moeten dekken.

Tip: als je de datum van vertrek op voorhand kent, reserveer je ticket dan zo vroeg mogelijk, want in veel gevallen zal dit goedkoper zijn.

Met de reeds gemaakte ruwe schatting van je budget in het achterhoofd, moet je nu bekijken via welke wegen je dit kan financieren.

1. Een beurs

Een beurs aanvragen kan één van de oplossingen zijn, maar daarvoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen en nogal wat formaliteiten vervullen. Een beurs kan dus veel tijd en moeite vragen, maar het is zeker de moeite waard!

Je kan je kandidatuur stellen bij verschillende organisaties, zoals:

- Erasmus Belgica
- De stichting AFS
- Belgian American Educational Foundation
- De Rotary Foundation
- Erasmus studentenmobiliteit
- Fernand Lazard Stichting
- Fonds voor wetenschappelijk Onderzoek

Aarzel niet om u meer in detail te informeren op de site van gostrange, zo kan je meer te weten komen over de voorwaarden en procedures voor het verkrijgen van een beurs.

2. Eigen financiering

Als je ouders je willen en kunnen helpen om je ervaringen in het buitenland te financieren, is deze weg natuurlijk de makkelijkste.

Je kan je ouders ook vragen je financieel te steunen met de belofte hen terug te betalen als je terug bent. Zo kan je vermijden een lening te moeten afsluiten met een bank.

3. Studentenjob

Besparen is een goede manier om je buitenlandse ervaring te financieren, maar enkel besparen zal meestal niet genoeg zijn. Je kan proberen om een studentenjob te vinden in het land waar je zal gaan studeren. Dit kan je doen door op de website van je toekomstige universiteit vacatures te bekijken. Als je er bovendien in slaagt een job te vinden die in lijn ligt met je studies, dan kan je ook nog relevante ervaringen opdoen. Als je geen vacantures kan vinden, kan je altijd in plaatselijke winkels of restaurants gaan vragen of ze hulp nodig hebben. Enkele laatste opties zijn babysitten, taallessen geven aan andere studenten of iets anders waar jij je comfortabel bij voelt.

4. Een lening

Als bovenstaande opties niet haalbaar zijn, kan je altijd een studielening aangaan. Om deze te verkrijgen moet je echter aan een aantal voorwaarden voldoen. Een lening aanvragen moet een weloverwogen beslissing zijn aangezien het je in de problemen kan brengen in geval van wanbetaling.

Om een lening aan te gaan moet je minstens 18 jaar en inwoner van België zijn. De bank zal je aanvraag bekijken, in het bijzonder je financiële situatie en je vermogen om het geleende bedrag terug te betalen. Het is belangrijk dat je realistisch bent. Banken moeten er namelijk van overtuigd zijn dat je het geleende bedrag kan terugbetalen. Laat dus zien dat je verantwoordelijk bent en dat je weet wat je te wachten staat als je deze lening afsluit. Als alternatief kun je aan je ouders vragen om een lening aan te gaan in jouw plaats, zodat je hen kan terugbetalen als je jouw professionele carrière start.

Aarzel niet om alle studentenleningen te vergelijken op TopCompare.be en vervolgens de lening te kiezen die het beste bij je past.

Als je beslist om te werken tijdens je studie, let er dan voor op dat het geen negatieve invloed heeft op je studie. Het zal uiteindelijk je studie zijn die de deuren opent van je toekomstige carrière. En welke financiële oplossing je ook kiest om je studie te financieren, geniet optimaal van deze unieke ervaring!

 

Tu pourrais également apprécier ces articles

more

Hoe succesvol integreren in een ander land

more

Student&Go a rencontré Romain Simar, un jeune étudiant-entrepreneur !

more

Interview met Pieter Timmermans en Bart Buysse - Young Talent in Action