Connectez-vous

au monde des étudiants professionnels et des entreprises

(jobs d'étudiants, stages, 1er emplois, entraide, réseautage, ...)

Article header

 

 

Binnenkort vertrek je naar het buitenland, maar je maakt je zorgen over het feit dat je van omgeving verandert? Ben je bang dat je je niet gemakkelijk zal kunnen aanpassen? Geen paniek, hier zijn 5 tips om gemakkelijk te integreren in je nieuwe thuisland.

 

  1. Leer de taal

 

Je zal merken dat je jezelf sneller thuis zal voelen als je de basis van de taal machtig bent.  Je kan ervoor kiezen om onmiddellijk taallessen te volgen op jouw universiteit of op een taalschool. Daarnaast is het ook mogelijk om andere expats te ontmoeten en onderling in de lokale taal te praten. Een andere optie is ‘tandemleren', waarbij je gaat samenwerken met een persoon die een vreemde taal spreekt. Het basisprincipe hierbij is als volgt: ‘jij leert mij jouw taal, ik leer jou mijn taal'. Vergeleken met een klaslokaal is deze uitwisseling een meer speelse en natuurlijke manier om een taal te leren.

 

  1. Begrijp en accepteer de cultuur

 

Een cultuur moet je goed begrijpen en daarom raden we jou aan om te praten met lokale burgers om je comfortabel te voelen in de nieuwe omgeving. De cultuur kan erg verschillend zijn van jouw cultuur en daarom loop je soms tegen verrassingen en uitdagingen aan. Sluit compromissen indien nodig en doe het beetje bij beetje als het moeilijk voor je is. Aanpassen kan soms wat tijd kosten, maar probeer niks te forceren, het komt vanzelf.

 

  1. Bouw een netwerk van vrienden op

 

Er bestaan verschillende manieren om een vriendennetwerk op te bouwen. Ten eerste bestaan er specifieke Facebookgroepen voor Belgen die in het buitenland vertoeven waarin allerlei verhalen en ervaringen gedeeld kunnen worden. Ten tweede is het zeker de moeite om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten, omdat je zo in contact komt met verschillende nationaliteiten en snel vrienden kunt maken. Ten derde kan je culturele activiteiten bijwonen of meet-ups meedoen om mensen te vinden die jouw interesses delen en waarmee je ideeën kan uitwisselen.

 

  1. Neem de lokale levensstijl over

 

In plaats van de toeristenmassa te volgen raden we jou aan om de lokale burgers te volgen. Zij kennen immers de beste en mooiste plekjes in het land en weten waar je echt goed kan eten. Probeer je zoals hen te gedragen, je zult gemakkelijker worden geaccepteerd en jouw inspanningen om je aan te passen zullen worden gewaardeerd. De beste manier om je aan te passen aan de levensstijl is verblijven bij een gastgezin of samen met ‘locals' een appartement huren.

 

  1. Maak vrienden met expats

 

In werkelijkheid zal de wisselwerking tussen twee culturen meestal soepel verlopen en ontmoet je altijd mensen die dezelfde of een gelijkaardige cultuur hebben als jij. Uiteraard is het geen goed idee om tijdens jouw verblijf enkel tijd door te brengen met andere Belgen of Nederlandstaligen. Een uitwisseling is juist de perfecte manier om een ander land met verschillende gewoontes en gebruiken te ontdekken.

 

Als jij ook graag voor een paar maanden of langer naar het buitenland in België wilt, ga dan snel naar de pagina van Student&Go om een stage, studenten job of eerste job te vinden.

 

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Student&Go.

Tu pourrais également apprécier ces articles

more

Rencontre avec Pierre Hamblenne, le fondateur de la marque de prêt-à-porter J&Joy !

more

Hoe kan je je verblijf in het buitenland voorbereiden?

more

Témoignage d'une étudiante - Loriana Mercier