Connectez-vous

au monde des étudiants professionnels et des entreprises

(jobs d'étudiants, stages, 1er emplois, entraide, réseautage, ...)

Article header


Het is eindelijk zover, je gaat enkele maanden studeren/werken in het buitenland! Een verzekerde tandenborstel in je ene hand en een paspoort in je andere hand, maar weet je hoe je jezelf optimaal kan voorbereiden op je vertrek naar het buitenland? Geen nood, we leggen je alles uit.

 

 

  1. Visa of paspoort?

Als je een bestemming hebt gekozen binnen Europa, heb je een paspoort nodig, maar soms ook een visa. Als je op uitwisseling gaat, volg dan de stappen die je universiteit je voorleggen om een visa te verkrijgen. Wanneer je voor een stage naar het buitenland gaat, informeer je je het best bij je werkgever. Ze zijn er om je te helpen op administratief vlak en zorgen ervoor dat je legaal bent in het land van je bestemming.

 

  1. Vaccinaties en medische middelen

Tijd voor een algemene gezondheidscheck! Bespreek met je huisarts welke vaccinaties je nog nodig hebt en zorg ervoor dat je over voldoende medicatie beschikt voor vertrek. Zorg ook voor een medische kit met alle noodzakelijke zaken voor eerste zorgen, mocht er iets gebeuren.

 

  1. Zorgverzekering

Zorg ervoor dat je gedekt bent in het buitenland mocht je ziek worden. Je kredietkaart dekt misschien al bepaalde medische kosten. Als dit niet het geval is, informeer jezelf dan over een aanvullende verzekering. Als je binnen Europa blijft, heb je echter genoeg aan een Europese ziekteverzekeringskaart. Met deze kaart heb je recht op terugbetaling wanneer je zorg nodig hebt in het buitenland.

 

  1. Betaalmethodes

Er zijn verschillende mogelijkheden.

Je kan een plaatselijke rekening openen om je betalingen en geldopnames te vergemakkelijken. Deze betalingen en geldopnames zijn dan meestal gratis. Als je geen plaatselijke bankrekening wil openen, informeer dan bij je bank over welke betaalmogelijkheden je beschikt in het buitenland, bijvoorbeeld met je Maestro kaart of kredietkaart, en welke kosten daar komen bij kijken.

 

  1. Stel een budget op

Een budget opstellen kan voorkomen dat je in het rood komt te staan. Maak dus een lijst van de kosten die je sowieso maandelijks zal hebben, zoals de huur van je kamer, telefoonabonnement, transport, voeding en drank, je lessen, etc. Voeg daarna de vrijetijdskosten toe, zoals shoppen, cinema, etc. Nu zal je een idee hebben van het geld dat je nodig hebt tijdens je buitenlandse avontuur.

 

  1. Test je kennis over je bestemming

Ga op zoek naar documentatie over het land waar je naartoe gaat. Het is namelijk belangrijk dat je de cultuur van het land kent. Eenmaal je aankomt, zal alles makkelijker lopen omdat je reeds weet waar je jezelf aan kan verwachten. Als je koos voor een land buiten Europa, bereid je dan maar alvast voor op een cultuurshock. Raak niet gedemotiveerd, het zal namelijk enkele weken duren tot je gewend bent aan alles. Wanneer je meer op je gemak bent, zal je een nieuwe cultuur ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen!

 

  1. Ga op zoek naar een kot of appartement

Er bestaan verschillende platformen die je kunnen helpen bij je zoektocht. Als de universiteit waar je naartoe gaat een universitaire campus heeft, kan je je opgeven om een kamer te huren. Dit is het meest praktische alternatief, omdat je dan dicht bij de campus zit en omringd bent door studenten.

Je kan ook online op zoek gaan naar een kot, neem eens een kijkje op Uniplaces of EasyRoommate (pas op voor valse advertenties). Ook in bepaalde Facebook groepen kan je terecht voor een kamer.

 

  1. Meng je in sociale netwerken

Ga op zoek naar Facebook groepen van buitenlandse studenten of expats. Zo kan je communiceren met mensen die er reeds geweest zijn, al zitten of ook zullen vertrekken. Je kan hen vragen stellen, en waarom ook niet, al vrienden maken. In dit soort groepen kan je ook terecht voor georganiseerde activiteiten, verkoop van school- of huisartikelen, het vinden van een kamer, etc.

 

Klaar? Geniet van je avontuur en keer terug huiswaarts met een rugzak vol herinneringen!

 

Als jij er ook van droomt om een stage te doen in het buitenland, maar je nog niets hebt gevonden, neem dan een kijkje op de website van Student&Go om een stage te zoeken. Het vraagt slechts een kleine hoeveelheid moed voor een groot avontuur!

 

Dit artikel werd geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Student&Go.

 

 

Tu pourrais également apprécier ces articles

more

Rencontre avec Michaël Labro, étudiant en médecine et jeune entrepreneur !

more

Tu es étudiant(e) et intéressé(e) par l'entrepreneuriat ?

more

Tu veux créer ton propre job d’étudiant le temps d’un été ? La Summer Start-Up est faite pour toi !